top of page

Vormgeving, theaterdingen schrijverij vormgeving grafisch ontwerp geboortekaartjes theater regie regisseur coach copywriting tekstbewerking www.createdbymartynowskat.com created by martynowskat createdbymartynowskat

HOE HET BEGON

 HOE HET BEGON EN NOG STEEDS BEZIG IS

 

Ik kwam ter wereld in 1984 en kreeg een boterham van een naam: Katarina Monike Witold Martynowski. Gelukkig eet ik graag brood - dit soort flauws zal je erbij moeten nemen, no shame about that-. Ik speelde met Lego en Playmobil. Ik bouwde huizen en steden en mijn broers vielen ze aan met cowboys, indianen, zelfgebouwde kanonnen en wonnen. Geen probleem, dan mocht ik weer opnieuw beginnen bouwen. Zodoende ging ik na het middelbaar Interieurarchitectuur studeren. Logisch toch? Na twee jaar werkzaam in de sector (projectleider bij Arcasa, red.) dacht ik wat ik dacht toen ik aan mijn studie begon: Dat ik het wel kon maar eigenlijk gewoon deed omdat het zo was gekomen. You snap? Ik gelukkig wel en gaf er de brui aan. Via een omweg als Visual Merchandiser bij H&M en project manager bij Snels & Vrienden, kwam ik bij Het Geluidshuis terecht, waar ik sinds 2015 eieren van verschillende soorten kwijt kan.

En dat vormgeven en die theaterdingen en dat schrijven dan? JAHA, KALM! Dat kwam tussendoor, vanzelf, in de loop, beetje bij beetje en meer en meer. In 2010 nam ik samen met mijn partner in -ondertussen a lot of- crime (Gewoon Tim) het Ekers Theatergezelschap over, we doopten het in het supersexy eTG, initiëerden, bluften, schreven, regisseerden, inspireerden en gaven we ook nog even 4 jaar lang kindertheaterles op woensdagmiddag. Theatergewijs legden we veel contacten waardoor Tim en ik er nog steeds in slagen om in plezante theater- en vertelprojecten te rollen.

 

Ondertussen organiseerde ik 5 jaar lang het Ekerse gratis festival Cirque@taque. Communicatie- en presentatiegewijs ontwikkelde ik de Illustrator- en Photoshopskills, die ik tijdens mijn opleiding Interieurarchitectuur kreeg, lustig verder en testte ik die skills op geboortekaartjes en trouwuitnodigingen van vrienden. Met succes, want dit alles leidde tot enkele opdrachten voor onbekenden en opdrachten waarvan ik dacht dat ze op onbekende hoogte lagen.

En zo begon het en is het nog steeds bezig.

VORMGEVING

 GRAFISCHE VORMGEVING

 

Een geboortekaartje of trouwuitnodiging nodig? Een visitekaartje of een folder of een flyer of een eenvoudige website of iets anders graaf? Weet je wel wat je wilt, maar krijg je het niet op papier? Of is je Pinterest-bord een chaotische rimram van oneindig veel ideeën? Of allebei? Ik zorg voor de uitwerking van jouw idee en/of orde in de chaos (schrappen wat niet past). Ook voor het drukwerk en eventueel de bestelling ervan, sta ik je met plezier bij. Alles voor een feilloos resultaat! Quanta costa? Ik bijt niet en het vragen is alvast helemaal gratis!

Drukwerk kan je bekijken op Facebook en Instagram. Je kan ook bij mij terecht voor eenvoudige websites. Deze staan alvast live: 

- eTG

- Silas Simons

- Gewoon Tim

- Ellen Van Hoeydonck

- Mimea

- Volt coaching

PLANKEN

 THEATERDINGEN

 

Sinds mijn eerste ervaring op de scène in 2003 (schooltoneel, wat had je gedacht) ben ik gebeten door theater. Ik bezocht menig theaterzaal, CC, idyllische buitenlocatie ... in uithoeken allerlei om van theater te genieten. Na jaren in het amateurtheater voelde ik de drang om meer te doen dan enkel tekst te blokken en te doen wat de regisseur vroeg. Zéker na de impulsieve overname van het eTG in 2010 groeide de goesting om mezelf uit te dagen. Ik volgde een hoop workshops via Toneelhuis, Opendoek, Fameus ... maar met het eTG organiseerden we ook zelf enkele lessenreeksen waarin verschillende podiumskills onder handen werden genomen. Ik zag, deed, genoot, registreerde. Al dit kwam uiteraard schoon van pas als acteur, maar ook voor de regie van enkele voorstellingen. Er werd met het eTG een stevige basis gecreëerd om collectief te kunnen regisseren. Tim en ik schreven als Tinne Plateau, ons gezamenlijk alterego, al drie voorstellingen (Zeg het!, Peloton en Annabelle Slaapt) én we slaagden erin om door middel van improvisatie en gerichte oefeningen een voorstelling te op poten te stellen (Het Laatste Avondmaal). Ondertussen gaf ik vier jaar lang al deze opgedane kennis door via Tinneke Plateau, groot theater voor kleine kinderen, een schooljaargebonden lessenreeks voor kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar, onze next generation theaterofielen. Ik liet me ondertussen ook nog inspireren tijdens de improvisatie-opleiding bij 'den' BIL. Ik volgde deze 2,5 jaar, maar toen ging er een baby komen en was alles vermoeiend. Toen de baby er was, werd alles nóg vermoeiender. But we looooove him, we doooo.

Met al deze ervaring in mijn broekzak, kan je op twee oren slapen als je me inschakelt voor (een van) volgende functies:

- Regisseur: Ik ga samen met jouw gezelschap aan de slag met de tekst, we bedenken een decor en lichtje dabei. (maar dan uitgebreider)

- Coach: Werkt jouw gezelschap zelfstandig, maar is er nu en dan nood aan een andere kijk op de zaak? Dan kom ik graag enkele keren langs tijdens het repetitieproces voor een frisse blik, out-of-the-box suggesties, subtiele ingrepen of wat peper in de hollekes om de voorstelling naar een -nóg- hoger level te brengen.

- Tekstbewerker: Heb je een interessante theatertekst gevonden, maar wil je hem moderniseren, pimpen, eenvoudiger brengen, in een bepaalde setting gieten of vertalen voor een specifiek publiek? Ook hier kan ik jouw gezelschap bijstaan.

Op het palmares (met het eTG, tenzij anders vermeld)

- Geen sex (acteur, decor)

- Dansen op de heuvels van de stad (acteur, decor)

- Zeg het! (tekst, acteur, regie in collectief, decor)

- Restverschijnselen (tekstbewerking, regie, decor)

- De ui van Guyot ism De Kleine Expeditie (acteur)

- Maria Stuart (tekstbewerking, acteur, decor)

- De Verhaalveiling ism De Kleine Expeditie (acteur)

- Peloton (tekst, regie in collectief, decor)

- Het vrouwtje dat de zon had ingeslikt (tekstbewerking, acteur, decor)
- Het Laatste Avondmaal (creatie, tekst, regie in collectief, decor)

- Annabelle Slaapt (tekst, regie, decor)

- Nachterheim ism Studio Kuurjeus (acteur)

SCHRIJVERIJ

 SCHRIJVERIJ

 

Zoals je al gemerkt hebt, staat mijn pen niet stil. In mijn tienerjaren schreef ik torenhoge stapels dagboeken vol, nu zijn dat subtielere versies in de vorm van een old school papieren agenda vol schrijfsels, anekdotes en nutteloze details. Met mijn tien vingers -lang leve dactylo- typte ik al vier theatervoorstellingen, maar ook ettelijke liefdesrelazen en memoires uit vrijgezelliger periodes die tot op heden het daglicht nog niet hebben gezien, maar misschien ook wel eens versmelten tot een boek.

Schijf ik altijd zo'n lange zinnen?

Nee.

Soms volstaat kort.

Je zou het niet zeggen,

maar zo heb ik het 't liefst.

Behalve wat 't leven betreft.

Dat mag lang zijn,

zolang 't maar schoon is.

Copy nodig voor iets lang of iets kort? Losse flodders samenbrengen tot een vlot leesbaar geheel? Over here! (da's Engels)

bottom of page